Oldalak

2011. március 7., hétfő

Juhtúrós-diós-rozmaringos csiga

Barátnőméknél ettem először a csiga egyszerű sajtos változatát. "Sósszájú" lévén számomra igazi telitalálat volt. Ennek a receptnek a továbbgondolásával született meg ez a recept. Vendégvárónak is ideális, mivel a tészta előre elkészíthető (lefagyasztható).

Vigyázat! Függőséghez vezethet! 


Hozzávalók:

a tésztához:


Juhtúrós-diós-rozmaringos csiga
25 dkg finomliszt
5 dkg zsír
5 dkg margarin
0,5 teáskanál só
0,5 teáskanál cukor
0,5 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál kurkuma
bors
1 tojás sárgája
1 dl tej

a töltelékhez:

10 dkg puha vaj
10 dkg juhtúró
5 dkg reszelt gouda sajt
5 dkg darált dió
2 evőkanál tejföl
kb. 20 cm-es rozmaringág apróra vágva (csak a levele!)
0,5 teáskanál só (a juhtúró sósságától függően)

sütőpapír
gáztepsi

Elkészítés:

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, só, cukor, sütőpor, kurkuma, bors) egy nagy tálban összekeverem.
  2. Hozzáadom a margarint és a zsírt, valamint a tojás sárgáját és a tejet.
  3. Gyors mozdulatokkal összegyúrom (ahogy összeáll már jó is, nem kell homogén masszát kapnunk), majd 1 órára a hűtőbe teszem pihenni.
  4. A töltelékhez a hozzávalókat robotgéppel habosra keverem.
  5. A tésztát 3 cipóra osztom. A cipókat lisztezett deszkán 20x40-es 2-3 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtom.
  6. A kinyújtott tésztát megkenem a töltelékkel és szorosan feltekerem.
  7. Fóliába csomagolva legalább 4 órára a fagyasztóba teszem.
  8. A sütőt 200 fokra előmelegítem. 
  9. A tekercseket 3-4 mm vastagságú karikára vágom és sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakom.
  10. A forró sütőben 12-15 perc alatt megsütöm a csigákat. Ebből az adagból 3 gáztepsi mennyiségű csiga készül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése