"and I'll give a bit of mmh to you."
A Stahl magazin 2010 tavaszi számában akadtam rá Fűszeres Eszter (http://www.fuszereslelek.hu/) Hokkaido kalácsára. Azóta szerepel ez a recept a gondolatbeli "Eztkikellpróbálni" listámon.
Persze nem bírtam ki és belepiszkáltam az eredeti receptbe. A kalácsba nálam nélkülözhetetlen a citromhéj és onnan már csak egy lépés a vanília.
Az eredmény? A reggeli falatozás nem volt elég. A külvilág teljes kizárásával uzsonnára is lecsúszott néhány eperlekvárral koronázott szelet. Igazi mmm érzés.
Hozzávalók:
Hokkaido kalács |
10 dkg rétesliszt
1 zacskó szárított élesztő
4 dkg sovány tejpor
7 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tej
2 dl habtejszín (30 %-os)
1 tojás
1 kávéskanál só
sütőpapír
30x11x6 cm-es püspökkenyér forma
Elkészítési idő:
2,5 óra
Elkészítés:
- A só kivételével a száraz hozzávalókat (kétféle liszt, élesztő, tejpor, cukor, vaníliás cukor, citromhéj) egy nagy tálban összekeverem.
- Meglangyosítom a tejet, a tejszínt és a száraz hozzávalókhoz öntöm.
- A tojást egy pohárban felütöm és enyhén felverem. A tojásból kb. egy teáskanálnyi mennyiséget félreteszek (ezzel kenjük majd meg a kalács tetejét), majd ezt is a száraz hozzávalókhoz öntöm.
- A tésztát dagasztókaros robotgéppel kb. 5 perc alatt kidolgozom, majd hozzákeverem a sót és még 1-2 percig dagasztom.
- A tésztát letakarva szobahőmérsékleten kb. 1 óra alatt duplájára kelesztem.
- A megkelt tésztát 40 cm széles, 1 cm vastagságúra nyújtom, majd mint a kakaóscsigát feltekerem.
- A feltekert tésztát négy részre vágom, majd a sütőpapírral bélelt püspükkenyér formába helyezem.
- Kb. fél óra alatt ismét a duplájára kelesztem a tésztát.
- A sütőt 190 fokra előmelegítem.
- A félretett tojással megkenem a kalácsot és kb. 35 perc alatt készre sütöm. Ha sülés közben nagyon barnulna a teteje, akkor sütőpapírral vagy egy fehér papírral letakarom.
- A kalácsot rácson hagyom kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése